Szent György napján

Április 24. Szent György napja
Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja.

“Az állatok Szent György-napi első kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződött, mellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek biztosítani. Gonoszelhárító, termékenységvarázsló célzattal a marhákat láncon, fejszén, ekevason, tojáson, a gazdasszony kötényén stb. hajtották át. Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre.”

“Medvesalján a gazdák csipkegallyat vágtak, és az ólajtóba keresztbe fektetett gallyon át hajtották ki az állatokat, hogy a boszorkány meg ne rontsa őket. A legelőre menet pedig ezzel a gallyal ütögették, hogy sok tejet adjanak. A csipkevesszőből azután ugyancsak mágikus célzattal, például Hidegkúton szárat faragtak a vajköpülőhöz.”

“A Hortobágy vidékén a gulyások, csikósok, juhászok füstölték meg a jószágot, mert úgy vélték, hogy akkor nem bitangol el, és elháríthatják róla a rontást. Az Ipoly menti palócok az istálló védelmére zöld gallyat tűztek az ajtajára, fokhagymafüzért helyeztek rá, és füstöltek.”

“Az egész magyar nyelvterületen elterjedt hiedelem él a Szent György-nap előtt fogott gyíkkal és kígyóval kapcsolatosan. Nagykőrösön a Szent György-nap előtt fogott gyíkot a torokgyík megelőzésére tartották alkalmasnak. A gyík torkánál háromszor végighúzták gyűrűsujjukat, majd megkenték a saját torkukat háromszor.”

“Medvesalji falvakban azt hiszik, hogy amelyik kézzel megfogták a gyíkot, azzal gyógyítani lehet. A jászdózsaiak szerint a Szent György-nap előtt fogott kígyóval tudást lehet szerezni. A moldvai magyarok úgy hiszik, hogy aki Szent György előtt kígyót üt meg, annak nagy lesz az ereje, de ha a kígyó elmegy, akkor elviszi az illető erejét.”

“Szent György éjszakáján különösen féltek a boszorkányok rontásától. Az Ormánságban úgy tartották, hogy akinek a kapufélfáját ezen az éjszakán a boszorkányok megfaragták, annak ezzel elvitték a tejhasznát. Közismert hiedelem, hogy a boszorkányok különböző tárgyakból (pl. kútágas, lepedő, kötény) tejet tudnak fejni. A boszorkányok rontása ellen védekeztek zöld ágakkal, füstöléssel, fokhagymával, a tejesköcsögök gyógyfüvekkel (pl. úrnapi füvek) való kimosásával.”

Ehhez én csak annyit fűznék hozzá, hogy ne csak Szent György éjszakáján féljétek a banyákat!

A képek az erdélyi Hargitán készültek.

Idézetek forrása: Arcanum

One Response to “Szent György napján”

 1. googletest

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and
  found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

Leave a Comment

 • (will not be published)


− kettő = 0

BODAF beszámoló

A Canon számára írt, eredeti beszámoló teljes terjedelmében.

A Barcelonában megrendezett BODAF-ra, azaz Európa legrangosabb esküvői fotós konferenciájára ellátogatni nem csak azért páratlan élmény, mert a város fotós szemmel egy ezer csodát rejtő, nyüzsgő mediterrán kultúrváros. És nem is csak azért, mert az esküvői fotós szakma nemzetközileg elismert, legkitűnőbb alkotóit felvonultató esemény az értő közönség számára önmagában is egy különlegesség, amely úgy tanít, hogy közben szórakoztat is.

A konferencián részt venni, az előadásokat meghallgatni egy rendkívül inspiráló élmény. Az esküvői fotográfia kiválóságai fantasztikus felvételekkel színesített, lenyűgöző előadásokban mutatják meg fotós önmagukat és azt, ahogyan ők alkotnak. Ámulatba ejtő volt például a portugál Daniel Riberio, aki egészen egyedülálló kreatív képeivel vált méltán híressé, vagy a londoni York Place Studio alkotóinak prezentációja, akik a zsurnaliszta esküvői fotográfia zsenijei. Előadásukban amúgy nem publikált felvételek segítségével mutatták be, hogyan születik egy-egy élethelyzetből némi türelemmel, ügyes helyezkedéssel és persze óriási tehetséggel remekmű anélkül, hogy az eseményeket közvetlenül irányítanák.

De öröm volt magyar előadót is a szakma legnagyobbjai közt tudni: Koncsol Tünde őszinte hangvételű előadása rengeteg megszívlelendő tanácsot és ötletet tartogatott. A konferenciát végigkövetve nem csak a fényképek inspirálóak, de az a fajta, modern alkotói attitűd is, ami a nemzetközi színvonal elengedhetetlen letéteményese.

Akárcsak a különleges pillanatfelvételeknél: jókor lenni jó helyen… azt hiszem a legjobbkor kerültem a Canon jóvoltából erre a konferenciára. Az elmúlt évek okozta megtorpanás után újult erővel, tudatosan keresve a hasonló élményeket és inspirációkat, számomra ez a szakmai találkozó nem csak lendületet és lelkesedést adott, de határozottan meg is erősített abban, hogy a most megkezdett utakat hogyan kell végigjárjam.

A fesztiválon szerzett benyomások és inspirációk hatása alatt, alkotói energiákkal telve, újult erővel indultam sétára a városban.

Végre azt éreztem ismét alkotok, ismét „látok”, és talán jobban élvezem, mint valaha korábban.

Köszönöm az élményt!

A képek megtekinthetőek: https://www.mandiemese.hu/barcelona

Leave a Comment

 • (will not be published)


+ 1 = kilenc

“Bennem folyó, felettem felhő jár…”

“…Az égbolt vizébe karcol egy madárszárny
S lesz a mostból lassan a rég volt már
Lassú madár is gyorsabb az égboltnál”

Leave a Comment

 • (will not be published)


kilenc + = 13

Banys Nous

…azaz ha jól fordítom – vagyis a Google -, akkor az Új fürdőszobák utcája, ahol találtam ezeket a képeket. Elsőre ránézésre fura lehet amit látunk, de így csokorba gyűjtve talán egyértelműbb… 🙂

Leave a Comment

 • (will not be published)


× négy = 12

Baška

Baska

A szél ereje, a Nap melege, a tenger zúgása, azúrkék ragyogása, a hegyek méltósága… a létezés tökéletessége… egyetlen képbe sűrítve.

One Response to “Baška”

 1. Baksa Ernő

  Hajrá Mesi! 🙂

Leave a Comment

 • (will not be published)


9 − = egy